Hoe effectief onderhandelen met leveranciers?
Iedereen onderhandelt regelmatig. Zelfs zo vaak dat we het niet altijd door hebben dat we aan het onderhandelen zijn. Als iemand iets van je wil en jij wilt daarvoor iets terug, dan zul je tot een oplossing moeten komen en dan ben je aan het onderhandelen. Dus in een leveranciersrelatie komt onderhandelen erg veel voor, ongeacht je nu in het bedrijfsleven of voor de overheid werkt. Reden om hier eens goed bij stil te staan, hoe we met leveranciers onderhandelen en hoe we dat zo effectief mogelijk kunnen doen.
Effectief onderhandelen met leveranciers heeft in zich dat partijen afhankelijkheid zijn en dat uit zich in de machtsbalans. Een gezond machtsoverwicht vanuit inkoop versterkt je onderhandelingsmacht en dat biedt voordelen. Goed omgaan met deze macht is essentieel en dat is te leren. Bij grotere organisaties onderhandel je niet alleen voor je eigen belang en heb je te maken met de belangen van de achterban. Er speelt vaak veel meer dan alleen de inhoud en dat maakt de onderhandeling zeer complex. Bij onderhandelen is het dus van belang dat je weet wat je wilt en je verdiept in de belangen van de ander. Dat vraagt om een zeer goede voorbereiding, waarna het spel van aftasten begint om deze belangen op de juiste manier in het onderhandelingsproces in te brengen. Als je dat samenspel goed beheerst kun je als inkoper in potentie krijgen wat je wilt!
Onderhandelen training
Wil ook jij uit je onderhandeling halen wat er in zit en daarbij geholpen worden, dan zijn er vele mogelijkheden om dit te bereiken. Om een goede onderhandelaar te worden is het allerbelangrijkste om te weten hoe voorbereiden werkt en daarvoor hebben wij de online Masterclass Onderhandelen is goed voorbereiden ontwikkeld. Waarbij je leert-en-werkt op jouw tijdstip, in jouw tempo aan je eigen onderhandelingscase. Wil je liever in klassikaal verband met andere vakgenoten aan de slag dan is de cursus Onderhandelen en krijg wat je wilt vast iets voor jou. Dit is een open training waarbij je aan de slag gaat om het gehele onderhandelingsproces te leren kennen. Tenslotte kun je ook voor de Masterclass 'als contractmanager meer gedaan krijgen' kiezen, waarbij jij in jouw tempo met jouw eigen case aan de slag gaat. Met het doel om voor jouw project het beste resultaat te bereiken. We leren jou dan hoe we dat doen, zodat ook jij voortaan de beste deals kunt maken.
Hoe voer ik het onderhandelingsgesprek?
Bij de meeste onderhandelingen wordt een onderhandelingsgesprek georganiseerd. Dit is de 'plek' waar het allemaal moet gebeuren en gespreksvoering is daarbij een zeer belangrijke succesfactor.
Wat zou het voor jou betekenen als je precies weet hoe je het onderhandelingsgesprek moet aanpakken? En dat het gesprek als vanzelf gaat en je bereikt wat je wilt? Dan heb je invloed! Invloed is dus de sleutel voor een succesvolle onderhandeling en gaat hand-in-hand met vertrouwen. Om je invloed in een gesprek te vergroten is actief, empatisch luisteren en het maken van echt contact gewenst. Pas dan heb je weet van andermans belang en staat de ander open om jouw inbreng en overtuiging te ontvangen.
Salami techniek onderhandelen
Salami techniek komt veel voor bij onderhandelen en het wordt zowel door inkopers als verkopers gehanteerd. Hierbij komt een partij steeds met kleine verzoekjes. Ieder verzoek lijkt op zichzelf niet onredelijk, zodat de andere partij er makkelijk mee instemt. Maar omdat er meerdere zijn, die steeds behendig worden ingebracht, kan daarmee veel waarde worden binnengehaald.
Hoe onderhandel je via e-mail?
E-mail geeft je de mogelijkheid om snel, kort en bondig te communiceren. Het is een heel effectief communicatiemiddel en daarom wordt het vaak bij onderhandelingen ingezet.
Wat onderhandelen per email zo anders maakt is dat je geen gebruik kan maken van non-verbale communicatie. Daar staat tegenover dat je met e-mail rustig de tijd kan nemen om na denken over je communicatie. Hoe gebruik ik de juiste woorden en taal en hoe wordt de opbouw van je complete bericht? Je kan een email voordat je ‘m verstuurt nog een paar keer goed doorlezen.
Meer weten over hoe je beter onderhandelt via e-mail download dan onderstaand de whitepaper.
Meer weten over hoe je beter met e-mail onderhandelt?
Download dan de gratis whitepaper 'Beter onderhandelen via e-mail'
Ja, ik ontvang graag de whitepaper 'Beter onderhandelen via e-mail'.
Vul je naam in en ontvang de gratis whitepaper.Deze kennis delen?
- Contractmanagementplan
- Contractmanagement
- Leveranciersmanagement
- Wat maakt een goede contractmanager?
- Contractbeheer
- Ketenmanagement
- Leveranciersmanager
- Duurzaam en circulair contract- & leveranciersmanagement
- Verandermanagement
- Ketensamenwerking bouw
- Onderhandelen met leveranciers
- Contractmanagement implementatie
- Organizational Behavior Management (OBM) | Groei in performance leveranciers
- Wat is een ketenregisseur?
- Ketensamenwerking
- Leveranciersovereenkomst
- Lean Procurement
- Inkoopscan
- Best Value Procurement
- Test kennisbank artikel
- Open inschrijving of incompany training
- Volwassenheidsmodel keten en ketenpartners
- Leveringsvoorwaarden trainingen